Intrebari Frecvente

1.Despre sisteme nonergonomice.
Sunt acele sisteme care nu indeplinesc anumite criterii de siguranta si comfort,si anume:
– au spatele buretat si nu permite spatelui copilului sa stea intr-o pozitie relaxata
– au puntea foarte ingusta si asta poate cauza displazie de sold
– nu au materiale testate, sau au coloranti improprii in cazul ingestiei de catre copil
– nu sunt comfortabile purtatorului ( nu au centura in talie sau au bretelele foarte subtiri si taioase)

2.Cum imbracam bebelusii in sisteme
In principiu ,copiii trebuiesc imbracati cam in aceeasi maniera in care ne imbracam noi-nici prea gros ,nici prea subtire. In plus ,prin contactul copilului cu parintele,se creeaza o zona in care temperatura este mai crescuta.
De asemeni,la folosirea unei protectii pentru sistem,se adauga cateva grade bune in plus,majoritatea parintilor preferand aceasta metoda pentru a nu „infofoli” copilul in sistem,si lasandu-l intr-o vestimentatie usoara,comoda,punand accent pe
partile care se incalzesc mai greu si nu au zona de contact ,cum ar fi picioarele.


3.Solutii pentru bebelusii agitati in sistem

De multe ori,cand incercati un sistem pentru prima data,copiii nu se simt in largul lor,pentru ca:
-nu cunosc locul in care sunt
-nu au mai stat niciodata intr-un sistem
-au stat in alt sistem si in acesta nu sunt obisnuiti
-au anumite nevoie fiziologice cum ar fi: foame, nevoie de a urina, oboseala,somnolenta, reflux
Pentru a evita astfel de situatii ,intalnirea copilului cu sistemul ar trebui sa se desfasoare cand acesta este hranit,schimbat,relaxat,are o stare de spirit buna,
iar in momentul in care se aseara in sistem parintele ar trebui sa se plimbe uspr cu el,sa-i vorbeasca sau sa-i cante,pentru ca cel mic sa se simta in siguranta ,chiar daca intervin alti paramentri noi.

4. Cand punem copilasul in spate
In principiu copii se pot pune in spate oricand doreste si este pregatit parintele,cu sustinerea necesara fiecarei categorii de varsta.
De obicei,majoritatea parintilor incep sa puna copilasii cand sunt siguri pe sistemul pe care il au,in jur de 5-6 luni,insa parintii experimentati-sau care sunt la al doilea/treilea copil purtat,il pun mult mai derveme.

5. Cand ramane mic un sistem
Ne dam seama ca un sistem a ramas mic in momentul in care puntea nu mai ajunge de la un genunchi la celalalt si picioarele nu mai formeaza M,incep sa atarne.

6. Picioarele inaintru sau in afara?
In ciuda celor auzite pana acum in acest domeniu,in special in sfera wrapului elastic, bebelusii se poarta doar cu picioarele afara,tip broscuta, singura exceptie ar putea-o face cazul unui copil nascut prematur.

7. De la ce varsta punem bebelusul in SSC?
De obicei se recomanda varsta de 6 luni pentru acest sistem,din considerentul ca la aceasta varsta toti copiii incap bine in el,insa de multe ori,cu o consiliere adecvata ,se pot pune copiii in SSC si mai devreme,unele
sisteme permitant o pozitie buna chiar de pe la 3-4 luni/

8. Purtarea prematurilor
Copiii nascuti prematur au nevoie de contactul piele-piele si de aceea purtarea lor este cruciala ,incepand cu primele zile dupa nastere-daca accesul la ei permite. Sistemele recomandate acestei categorii de copii sunt: wrap elastic sau tricpul de purtare tip cangur.